Horvát Régió

Donji Miholjac - Eszék - Szlavónia - Kopácsi Rét

DÉLI SZOMSZÉDUNK HORVÁTORSZÁG
Donji Miholjac

A város kulturális érdekességét két nemesi kastély alkotja. A nagyobb nemesi építményt, az ún. régebbi miholjaci kastélyt 1818-ban építtette Marija Ana von Prandau (született Pejačević) grófnő. A másik miholjaci szépség a Mailáth grófi család újabb keletű kastélya a Tudor-stílusban épült angol-parkjával. A legjelentősebb és egyben legnagyobb donji miholjaci park kétségtelenül az ún. Nagy park, amely a Prandau-Mailáth kastélykomplexumhoz tartozik, míg a városka szépségét tovább fokozza a Matica hrvatske-park a város kellős közepén, valamint a kisebb Sveti Florijan park. Mindez romantikus külsőt kölcsönöz a Dráva parti városnak, ami ritkaságszámba megy a síkvidéki Szlavóniában.

Eszék (HARKÁNYTÓL EGY ÓRÁRA)

A legnagyobb gazdasági és művelődési központ Kelet-Horvátországban, a negyedik legnagyobb város Horvátországban. Az egykori magyar város mivel a Dráva partján terül el, hangulatos, vízparti település. A város jelképének nevezhetjük a történelmi “Tvrđa” nevezetű Óvárost; a jellegzetes Dráva-partot, amely sok sétálót vonz, valamint a Szent Péter és Pál templomot a város központjában. Szép látványt nyújt az eszéki vár, bástyájával, lobogóival. Kalandos látogatók fel is mászhatnak a bástyákra. A város délnyugati határában találják a Portanova bevásárlóközpontot. A Dráva másik partján pedig az eszéki állatkertet.

Szlavónia

Szlavónia egy fontos földrajzi és történelmi terület, amely Horvátország keleti részén helyezkedik el. Három folyó veszi körül: a Dráva északról, a Száva délről, majd a Duna keletről határolja. Szlavóniát gyakran “arany” jelzővel jelölik, mivel egy gazdag mezőgazdasági terület, ahol különösen szépek a nyáron aranyszínű mezők.

Kopácsi Rét

Szlavónia vizeinek és erdeinek legpompásabb zöld színfoltja, s egyben legjelentősebb természeti ékköve a Kopački Rit Természetpark. A park a Dráva és a Duna eszéki összefolyásánál elhelyezkedő 238 hektáros mocsárvidéket foglalja magában, amely megközelíthetetlensége, valamint a gyakori áradások miatt teljesen természetes ősállapotában maradt fenn. A Kopácsi rét továbbá Európa egyik legnagyobb természetes mocsárvidéke. Sajátos védjegyének számító szarvas-csordákon felül a vaddisznók is ugyan ilyen szép számban tanyáznak itt. Noha a Kopácsi rét más emlősállatoknak is otthont ad, a madárpopuláció jóval nagyobb számú. A legjobb a sekély, mocsaras holtágakba is behatolni képes kirándulóhajókkal pásztázni a területet.

NTAK regisztrációs szám:

MA23055495


Copyright © MENTA APARTMAN 2015-2023

Design: MENTA TEAM