Régió

Palkonya - Villánykövesd - Nagyharsány - Duna-Dráva Nemzeti Park


Palkonya

Az egy utcás, 350 fős dél-baranyai falu ma is hűen őrzi a XVIII. században betelepített szőlőművesek építészeti kultúráját. A község értékes műemléke a faluvégi domboldalt beborító, 53 présházból álló pincesor. A házak fele műemlék. A messziről is jól látható piros kupolájú katolikus templom a magyarországi körtemplomok szép példája.

Villánykövesd

Villánykövesd nevezetessége a turisták kedvenc helye, a festők és fotósok gyakori témája a háromszintes pincefalu. A védett, műemlék pincesor az ország egyik leglátványosabb műemlék együttese. Azt mutatja, hogy a múltban milyen jelentős szőlőtermesztés és borkészítés folyt a vidéken. A pincék jellegzetes színes kapui egész évben nyitva állnak a látogatók előtt, akik megtekinthetik a borfeldolgozás éppen aktuális munkafázisait, szerszámait, megízlelhetik a természetet dicsérő borok zamatát. A pincesorról letekintve tárul elénk tárul elénk a 2 hektárnyi nagyságú park, melyben a gyerekek örömét szolgáló játszótér található.

A Nagyharsányi szoborpark

A nonfiguratív szobrokkal teli bánya öböl megkapó látványt nyújt. A Szársomlyó -hegy elhagyatott kőbányájában 1967-től alkottak olyan szobrászok, akiknek kísérletezési szándéka messze túlmutatott az akkori köztéri szobrászat lehetőségein. Az alkotói műhely kitűnő helyszínévé vált a kortárs képzőművészek számára a kapcsolatépítésre, tudásuk fejlesztésére. A műtár együttes 2009-ben műemléki védettséget kapott. A környékből származó kőből, a lehető legtágabb műteremben, a szabad ég alatt készült művek szinte életre kelnek a szoborparkban, a felhagyott kőbánya a műalkotások igazi otthonává vált. A közel 130 szobor többsége nonfiguratív: magányos tömbök, csavart oszlopok, furcsa bálványok, óriások játékszereire emlékeztető kövek. Némelyik a látogatóktól kapott nevet, ilyen például a Villányi Vénusz, a Kolumbusz tojása, vagy az Emlék. A szobrok hátterét a felhagyott kőbánya felső jura kori mészkőrétegekből álló meredek fala adja.

Duna-Dráva Nemzeti Park - Aktív túrizmus a Dráva vidékén

A Dráva-mente igen gazdag kínálatot nyújt a szabadidő aktív eltöltését kedvelőknek, tanösvényeivel, kerékpáros túraútjaival, vízi túráival. A legtisztább vizű hazai folyó javarészt szabályozatlanul, természetes medrében kanyarog. Háborítatlan ártéri élővilága rendkívül gazdag, az őszi-tavaszi és különösen a téli időszakban több ezer vízimadár gyülekezőhelye, főágában és mellékvizeiben a hazai halfajok mintegy háromnegyede megtalálható. A természeti értékek megőrzését és népszerűsítését 1996 óta a Duna-Dráva Nemzeti Park látja el. A Dráva keleti szakasza Harkánytól mintegy 10 km-re kezdődik, ahol a Cún – Szaporca holtág terül el, mely a Nemzeti Park egyik legértékesebb területe. A Dráva felfedezéséhez szakavatott segítők, túravezetők várják a jelentkezőket.

NTAK regisztrációs szám:

MA23055495


Copyright © MENTA APARTMAN 2015-2023

Design: MENTA TEAM